De waarde van cultuur aantonen in Papendrecht

Voor wie?

Gemeente Papendrecht

Wanneer?

2022

Tekstsoort
Digitale brief
Ons werk
  • Concept en structuur
  • Schrijven
  • Herschrijven

Cultuur voor iedereen

In de gemeente Papendrecht werken verschillende cultuurorganisaties samen om cultuur toegankelijk te maken en te houden voor alle inwoners. Want, cultuur is belangrijk in het dagelijks leven. Het geeft plezier, inspireert en verbindt. Kortom: cultuur is relevant. We helpen graag om iedereen daarvan te overtuigen, en onze tekstschrijver Sandra Borger schreef met liefde mee aan het Handvest voor cultuur. 

Ook zo'n document nodig?

Wat was de vraag?

Cultuur is relevant

De relevantie van cultuur aantonen. Dat was het belangrijkste doel van het Cultuurhandvest. De cultuurorganisaties in Papendrecht willen én kunnen een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven in de gemeente. Het Cultuurhandvest was daarom ook een uitnodiging voor het college, om in gesprek te gaan over een meerjarige en gezamenlijke aanpak die aansluit bij het collegeprogramma. Een aanpak die het cultuuraanbod stimuleert, verrijkt en toegankelijk maakt voor iedereen. 

Hoe pakten we dat aan?

Van losse flodders naar een goedlopend verhaal

“Er was al een eerste opzet van het Cultuurhandvest, met veel informatie. Heel veel informatie. Na een gesprek met een van de cultuurmakers werd me duidelijk waar de focus op moest liggen”, vertelt Sandra. Hoe kan cultuur van waarde zijn in de gemeente Papendrecht? Het handvest moest antwoord geven op deze vraag. Op een serieuze toon, maar wel makkelijk leesbaar en fris.

Die eerste opzet? Die heeft Sandra helemaal omgegooid. Van losse flodders naar een goedlopend verhaal in de vorm van een brief. Een brief die de urgentie van het thema aantoont.

Het handvest beschrijft nu niet alleen wát de cultuurorganisaties willen (een breed, toegankelijk en relevant cultuuraanbod), maar ook hoe ze dat gaan aanpakken (door inzicht, verbinding en samenhang).

Hierna volgen adviezen – concreet en uitvoerbaar – voor zowel de cultuuraanbieders zelf, als de gemeente. Het handvest sluit af met een duidelijke boodschap voor het college: we verwachten ook iets van jullie. We kunnen dit niet alleen. 

Resultaat

Op naar de uitnodiging

De cultuurorganisaties in Papendrecht willen en kunnen de gemeente helpen bij verschillende maatschappelijke vraagstukken. Dat is de meest belangrijke mededeling in het handvest. Cultuur is niet alleen plezier en schoonheid. Het zorgt ook voor ontmoeting en zet vaak aan tot nadenken. Binnenkort presenteren de organisaties het handvest aan het college. Op naar die uitnodiging voor een gesprek!

Laat ons je gemeentelijke stukken schrijven

We schreven ook voor:

Logo SOC
Logo Gemeente Dordrecht
Logo Tessa Bruggink

Samenwerken? Leuk! Neem contact met ons op.

© 2023 Fraas+Faam
Foto’s door Tessa Bruggink