Schrijfplezier voor de Bibliotheek Maas en Peel

Voor wie?
De Bibliotheek Maas en Peel
Wanneer?

2023

Opdracht
Schrijftraining op maat
Ons werk
  • Ontwikkelen
  • Trainen
  • Feedback + begeleiding

Zo maak je schrijven leuk

Alweer acht jaar geleden leerden we elkaar kennen bij de Bibliotheek AanZet. Onlangs gingen we terug naar onze bibliotheekroots: we reisden we af naar Panningen, om daar een schrijftraining te geven aan de Community Librarians van de Bibliotheek Maas en Peel. Het doel? Laten zien dat schrijven écht leuk is en geen ‘moetje’.

Ook training door ons? Neem contact op

Jullie hebben uitstekend de vraag vanuit de briefing vertaald naar de workshop: praktisch, leerzaam en vooral: LEUK! Ik heb heel veel positieve reacties gekregen van de deelnemers.

Ingrid SmetsCommunicatieadviseur bij de Bibliotheek Maas en Peel

Wat was de vraag?

Ieder z’n hobby …

De rol en focus van de bibliotheek verschuiven – van collectie naar connectie. De bibliothecaris van nu – de Community Librarian – doet dan ook (veel) meer dan alleen boeken uitlenen. Een Community Librarian informeert, inspíreert en brengt mensen met elkaar in verbinding. Bijvoorbeeld door activiteiten.

Maar hoe maak je jouw publiek enthousiast voor een workshop, cursus of lezing? Onder andere door een rake, doel(groep)gerichte webtekst. En laat dát nou net niet ieders hobby en expertise zijn. Communicatieadviseur Ingrid Smets vroeg ons om daar verandering in te brengen bij de Bibliotheek Maas en Peel.

Hoe pakten we dat aan?

Alles behalve een saaie training

We startten met een kick-offmeeting met Ingrid en haar collega Linda, Manager Bibliotheken. Samen kwamen we tot een trainingsopzet: een dagdeel vol wijze schrijflessen, inclusief coaching achteraf.

Uitgangspunt: leervraag en schrijfniveau
Om de training goed in te richten, wilden we eerst meer weten over de deelnemers en hun leervraag. Wat was hun schrijfniveau? Wat vonden ze wel en niet leuk aan schrijven? En wat wilden ze graag leren? Op basis daarvan – en vanuit onze onderwijservaring – ontwikkelden we lesmateriaal op maat.

Aan de slag
Op de dag zelf trapten we af met een kennisrondje: wat staat er wel en niet in een goede webtekst? Aan die kennis ontbrak het niet. De deelnemers gaven prima input. Maar zelf schrijven en bedenken? Dat vonden ze minder leuk … vooral heel spannend. Daarom bestond de training uit theorie, plus veel praktijk. Want – cheesy maar waar – oefening baart kunst.

Inhoud
Na de ultieme webtekstopbouw behandelden we de schrijfbasics: van kekke openingszinnen tot actief schrijven. Het kwam allemaal aan bod. Daarna was het tijd om tekst aantrekkelijk te maken. Met stijlfiguren, vragen en ‘show don’t tell’. Door dat laatste is een bezoekje aan de markt nooit meer hetzelfde voor de tekstschrijvers in spé. 😉

Feedback achteraf
En toen … was het tijd om écht te schrijven. Na de training was er de kans om teksten naar ons toe te sturen voor tips en feedback. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. We konden zien dat de inhoud van de training was blijven hangen en het schrijfplezier spatte ervanaf. Fijn! Daar deden we het immers voor.

Resultaat

Schrijfskills on point

Samen met de Community Librarians kwamen we tot een vast format voor hun webteksten. Ook hebben ze nu praktische handvatten om kort, krachtig en aantrekkelijk te schrijven. Maar vooral: (meer) vertrouwen in hun eigen schrijfskills. En dan wordt schrijven pas echt leuk én effectief.

Ook training door ons? Neem contact op

De workshop was superinteressant. Echt leuk dat jullie zo enthousiast zijn, en met de nodige humor zorgen dat er een hoop geleerd wordt!

Jacqueline de Wert-TimmermansCommunity Librarian bij de Bibliotheek Maas en Peel

We schreven ook voor:

Logo Make-A-Wish Nederland

Samenwerken? Leuk! Neem gerust contact met ons op.

Fraas+Faam | Fay en Sandra in De Ruimte