Van collectie naar connectie bij de Bibliotheek AanZet

Voor wie?
Wanneer?

2021

Tekstsoort
Digitaal jaarverslag
Ons werk
  • Concept en structuur
  • Schrijven
  • Herschrijven

Ontwikkeling voor iedereen

De Bibliotheek AanZet is een van de grootste bibliotheekorganisaties in Nederland, met dertig bibliotheken verspreid over twaalf gemeenten. Hun missie? Ontwikkeling voor iedereen, om mee te kunnen doen in de snel veranderende samenleving. Onze tekstschrijver Sandra Borger droeg hieraan bij door een creatief jaarverslag te schrijven voor AanZet.

Bekijk het resultaat

Wat was de vraag?

Meer dan boeken

Naast de verplichte jaarrekening geeft de Bibliotheek AanZet ook elk jaar een populair verslag uit. Als verantwoording naar de gemeente en voor het algemene publiek. De vraag aan Sandra was om persoonlijke verhalen te vertellen, in begrijpelijke taal. Verhalen die het maatschappelijke belang van AanZet onderstrepen. Die laten zien wat ze in 2021 deden en voor wie. Het jaarverslag was daarmee ook onderdeel van de positioneringsstrategie: van collectie naar connectie. “De bieb is meer dan boeken. Ik vond het een toffe uitdaging om dit te bewijzen in het jaarverslag”, vertelt Sandra. 

Hoe pakten we dat aan?

Een rode draad

Meer dan 100.000 leden en ruim 500.000 bezoekers per jaar. Dat zijn flinke aantallen. AanZet wilde dan ook veel opnemen in het jaarverslag. Niet alleen de verhalen en cijfers per gemeente, maar ook de missie en ambities, focusprojecten en resultaten. De eerste stap? Een rode draad vinden.

De rode draad vonden we in de drie ambities: basisvaardigheden voor iedereen, persoonlijke ontwikkeling en de bieb als Third Place (een fijne plek naast thuis en werk/school). Per gemeente staan nu onder elke ambitie één of twee bijzondere verhalen in het verslag. Over de collectie, activiteiten, extra aanbod of speciale gebeurtenissen. 2021 was een coronajaar en ook voor de Bibliotheek AanZet golden er maatregelen. Dit komt natuurlijk ook terug in het jaarverslag.

Sandra: “Voor dit project werkte ik samen met Esther de Bie (adviseur marketing en communicatie bij de Bibliotheek AanZet). Zij onderhield het contact met medewerkers en de designer, hielp met het selecteren van onderwerpen en deed eindredactie. Een mooie teamprestatie!”

Resultaat

Een waardevol verslag

Bijna honderd pagina’s vol anekdotes, quotes, cijfers en foto’s. Maar vooral vol prachtige verhalen. Het jaarverslag toont aan dat de Bibliotheek AanZet van waarde is, voor alle inwoners. Het laat zien dat de bieb een plek is waar mensen zich kunnen ontwikkelen en elkaar kunnen ontmoeten. Waar ze toegang hebben tot de juiste informatie, inspiratie en vaardigheden. En waar ze kennismaken met literatuur, kunst en cultuur. Ook in 2021. 

Laat ons je jaarverslag schrijven

We schreven jaarverslagen voor:

Logo SOC
Logo Bibliotheek Maas en Peel
Logo LantarenVenster
Logo Make-A-Wish Nederland

Samenwerken? Leuk! Neem contact met ons op.

© 2023 Fraas+Faam
Foto’s door Tessa Bruggink