Jaarverslag vol geluk voor de Bibliotheek Maas en Peel

Jaarverslag de Bibliotheek Maas & Peel
Voor wie?
Wanneer?

2023

Samenwerking

Vormgeving door Studio Done

Tekstsoort
Digitaal en papieren jaarverslag
Ons werk
  • Concept en structuur
  • Schrijven
  • Herschrijven
  • Begeleiding vormgeving

Anders dan anders

“Geluk. Wat is dat eigenlijk? Geluk hebben, gelukkig zijn, geluk zoeken.”

Dit zijn de eerste woorden in het jaarverslag van de Bibliotheek Maas en Peel, dat wij mochten ontwikkelen met directeur-bestuurder Inge van Dongen en communicatieadviseur Ingrid Smets. En je raadt het al: het document stond in het teken van geluk.

Bekijk het resultaat

“Mijn complimenten! Een informatief en kleurrijk jaarverslag dat helder geschreven is en interessante, afwisselende inhoud heeft. [...] Heel anders dan veel andere jaarverslagen die ik ken! Met voldoende variatie in 'type informatie', met interviews, visuals, 'gewone tekst' en foto's. Een mooi geheel dat uitnodigt om gelezen te worden.”

Neeltje Cox-JanssenLid raad van toezicht van de Bibliotheek Maas en Peel

Wat was de vraag?

Geluk is … verhalen delen

In 2022 gaf de bibliotheek context aan het begrip ‘geluk’ en de impact ervan. In totaal waren er maar liefst 91 geluksactiviteiten in het werkgebied van Maas en Peel. Te veel om allemaal te beschrijven. Gelukkig had Ingrid al een selectie gemaakt van de meest bijzondere momenten. Aan ons de taak om die te vertalen naar een origineel en begrijpelijk jaarverslag. Want geluk is … verhalen delen 😊.

Hoe pakten we dat aan?

Samen sterk

We startten dit project met een inspiratiesessie met Ingrid en Inge. Wat hebben we nodig? Hoe vertellen we de verhalen het best? Voor welke vorm gaan we? Samen beantwoordden we deze vragen en kwamen we tot de ultieme opzet: een jaarverslag in magazinevorm. Met veel beeld, relatief weinig tekst en verwijzingen naar online content – allemaal rondom 7 geluksthema’s.

Daarna was het tijd om te schrijven. Ingrid plaatste alle input – van interviews tot activiteitenomschrijvingen – in onze speciaal aangemaakte online werkomgeving. Alle bestaande teksten herschreven we, en daarnaast deden we voorstellen voor extra inhoud.

Ingrid: “Afspraak = afspraak bij Fay en Sandra. Het resultaat is een fijn leesbaar, maar ook inhoudelijk een goed jaarverslag. Daar krijgen we veel positieve reacties op: intern én extern. Ik hoop nog vaak samen te werken!”

Resultaat

Van waarde zijn

De opbrengst van deze mooie samenwerking? Een jaarverslag dat laat zien waarom de bibliotheek van waarde is. Inge zegt het heel mooi in het voorwoord: “Als bibliotheek dragen we graag bij aan ieders geluk. Met activiteiten, ontmoetingen en een luisterend oor”. En dat is terug te lezen én te zien. Want dankzij de vormgeving van Studio Done komen onze teksten nog beter tot hun recht.

“Het is fijn om te werken met Sandra en Fay omdat ze goed luisteren, snel zijn, duidelijk en aantrekkelijk schrijven. Ze gebruiken moderne werktools waardoor het proces van briefing en input leveren naar opleveren snel gaat. Alles is bespreekbaar en feedback wordt opgepakt, maar er wordt ook tegengas gegeven en dat komt de kwaliteit ten goede.”

Inge van DongenDirecteur-bestuurder van de Bibliotheek Maas en Peel

We schreven jaarverslagen voor:

Logo SOC
Logo Make-A-Wish Nederland
Logo LantarenVenster

Samenwerken? Leuk! Neem gerust contact met ons op.

Fraas+Faam | Fay en Sandra in De Ruimte