Een visie met impact voor de Sociale Dienst Drechtsteden

Voor wie?
Sociale Dienst Drechtsteden
Wanneer?

2021

Tekstsoort
Visiedocument
Ons werk
  • Concept en structuur
  • Schrijven
  • Herschrijven

Een succesverhaal

Bij een visie staat adoptie voorop. Zorgen dat iedereen die ermee te maken heeft er enthousiast van wordt. Natuurlijk begint dat bij de inhoud, maar zonder passende tekststrategie, heldere structuur en zorgvuldig gekozen woorden heeft het verhaal niet de gewenste impact. Daar helpen we graag bij. Voor de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) mocht onze tekstschrijver Fay Huigen de regionale visie op het sociaal domein herschrijven. Een succesverhaal, volgens de SDD.

Bekijk het resultaat

“Fay en ik hadden gelijk een klik. Beiden zijn we positief, gedreven en gefocust op een zeer goed eindresultaat. We hebben telefonisch alles doorgesproken en heldere afspraken gemaakt. Bijzonder is dat we de toon niet eens in woorden hebben vastgesteld; we begrepen elkaar gewoon goed. We speelden samen een soort Tetris, waarbij we steeds tegelijk het juiste stukje pakten en op de juiste manier in het geheel plaatsten.”

Brigitte van EgmondHoofd Communicatie Sociale Dienst Drechtsteden

Wat was de vraag?

Enorme klus

Een regionale visie van ruim tachtig pagina’s bondiger, helder en aantrekkelijk herschrijven. In slechts anderhalve week tijd. En op zo’n manier dat alle betrokken gemeenten en de SDD het document omarmen. Een enorme klus, maar het lukte Fay samen met hoofd Communicatie Brigitte van Egmond.

Hoe pakten we dat aan?

Fan van uitdagingen

Fay vertelt: “Er was al een visie, maar die moest een stuk korter, anders opgebouwd en in een nieuwe schrijfstijl. Toen de SDD mij hiervoor vroeg, ging ik eerst in gesprek met Brigitte, MT en directie. Op basis daarvan maakte ik een voorstel en toen ben ik gaan herschrijven. Een race tegen de klok, want de visie moest binnen anderhalve week naar de gemeenteraad. Gelukkig ben ik niet vies van een uitdaging. Sterker nog: hoe ‘onmogelijker’ de opdracht, hoe leuker.”

Resultaat

Blij verrast

Het moment waarop de gemeenteraad de regionale visie positief ontving, vergeten Fay en Brigitte nooit. De portefeuillehouders en de beleidsmakers reageerden blij verrast. En nu – drie jaar na publicatie – is het stuk helemaal opgenomen door alle betrokkenen. Die ‘adoptie’ die we voor ogen hadden, is werkelijkheid geworden.

Deze opdracht heeft Fay uitgevoerd toen ze aangesloten was bij Het Nederlands Tekstbureau.
Ook een visiedocument nodig?

We schreven visiedocumenten en beleidsplannen voor:

Logo SOC
Logo Energiehuis Dordrecht
Logo Gemeente Dordrecht

Samenwerken? Leuk! Neem contact met ons op.

© 2023 Fraas+Faam
Foto’s door Tessa Bruggink